112,273 egyedi látogató
Néhány gondolat az áldozati ünnepről
Salamun alaykum wa Rahmatullah wa Barakatuhu, ya ‘Ibadillah.

Eid Mubarak!

A másfél milliárd között és a több millió közt aki ma a Kábánál van, és még közöttünk is, lennie kell legalább egynek aki kinyújtja a szívének a kezét Allahhoz,és mondja “Labbayk!” és Ő visszaválaszol “Labbayk!” Azoknak a muszlimoknak a kedvéért, akiket Allah szeretett, és azoknak a kedvéért akik közülünk szeretik őt, és Muhammad Próféta (saw) kedvéért, és az Áldott Szavai kedvéért a Koránban, Ó Mindenek Teremtője! Ó Mindenség Fenntartója! Ó Legkönyörületesebb! Ó a visszatérés nélküli Szeretett Egy! Ya Rabbi könyörülj Ummati Muhammadon, Ya Rabbi könyörülj Ummati Muhammadon, Ya Rabbi könyörülj Ummati Muhammadon (Muhammad közössége-muszlimok), mert mi elnyomtuk magunkat. Mindazok az ajándékok, amelyeket ránk ruháztál, amiket meg sem tudunk számolni: minden győzelem és a bölcsesség és minden kincs amit Te ránk öntöttél – mi elherdáltuk. Ya Rabb bocsásd meg Ummati Muhammad bűneit. Add nekünk ennek az áldott napnak az erejét, hogy visszatérjünk ahhoz amilyenek voltunk.
1400 éve tegnap, az Arafat síkságon, a Jabal-i Rahma lábánál, Allah Szeretettje (saw) akit kegyelemként küldött le az emberiségnek, az utolsó khutbáját tartotta a muszlimoknak, több mint százezernek. A khutba végén azt mondta: ”Ó én Ummám, hallgassátok jól meg a szavaimat!Tudjátok, hogy minden muszlim testvére minden muszlimnak, és hogy mindannyian egy nemzet vagytok.” És ennek a khutbának a végén elárulta az utolsó kinyilatkoztatást ami neki érkezett. “Al-Yawma Ya'isa Al-Ladhīna Kafarū Min Dīnikum Falā Takhshawhum Wa Akhshawnī ۚ Al-Yawma 'Akmaltu Lakum Dīnakum Wa 'Atmamtu `Alaykum Ni`matī Wa Rađītu Lakumu Al-'Islāma Dīnāan”
„A mai napon azok, akik hitetlenek, lemondtak arról, hogy legyőzzék a vallásotokat. Ne féljetek hát tőlük, hanem féljetek Engem. A mai napon tökéletesítettem nektek a vallásotokat, és kiteljesítettem a kegyelmemet irántatok, és az Iszlámmal vagyok elégedett vallásátokként.” [Al Ma’idah 5:3]
Amint az 1400 éve volt így van ez a mai napon is. Ma a mi Iszlámunk tökéletességét ünnepeljük, a vallásunk tökéletességét, a hitünk tökéletességét. Az Iszlám öt pillére: Szawm, Szalat, Haddzs, Zakat és Shahada nem az, ahogy azt mi értelmezzük. Még a sorrend is nagyon fontos hogy megértsük.
Körülbelül két és fél hónapja, böjtöltünk egy teljes hónapot. Mi volt a célja? Allah Ta’ala mondja: „a böjtölő lehelletének az illata édesebb számomra mint a pézsma.”E z nem az éhes gyomor szörnyű szaga, mert ha mi igazából böjtölünk, Ramadan hónap az, amikor fel kell ismernünk az Asma al-Husna-t magunkban, amit Allah ta’ala tanított az apánknak Ádámnak (as).
És az Eid azt jelenti, visszatérni és amikor mi visszatérünk az életbe, nekünk azok szerint az Isteni Tulajdonságok szerint kell(ene) élni amiket Allah ta’ala belénk helyezett: nagylelkűséggel, kedvességgel, szeretettel, jósággal és erővel. És azután mi elvégeztük a napi öt imát. Naponta ötször megjelentünk az Urunk előtt és beszéltünk hozzá és Ő beszélt hozzánk. És amikor azt mondjuk: “'Īyāka Na`budu Wa 'Īyāka Nasta`īn” Ó Uram, csak téged szolgálunk, és hozzád tartozunk, és mi csak Tőled kérünk, és Rád számítunk és senki másra. Ez az igazi Allahnak való alávetés kinyilatkoztatása. Naponta ötször.
Raszulallah (saw) mondta: „Az Allahról való legjobb megemlékezés az ima.” Raszulallah (saw) mondta: ”Az ima a szemem világa.” Tehát akkor ha mi naponta ötször beszélgettünk az Urunkkal ennyi ideig, akkor közülünk néhányakat meghívtak, hogy menjünk és látogassuk meg Allah Házát. És azok a Hadzsik akik a tawafot a milliók által végzik nem kaptak egy cseppnyi szennyeződést sem a külsejükön sem a belsejükön. Így azt feltételezzük, hogy megéltük az Asma al-Husna-t. Beszéltünk Allahhal naponta ötször és megfizettük a zakatunkat (zakat nemcsak a tulajdonunk megtisztítása hanem minden anyagi dolgunké, a testünké és az életünké.) És aztán jön ez a nap. Ezen a napon halljuk a hangot ”Ó szeretett szolgám! Közel jöttél Hozzám! Megtisztítottad magad. A vallásod teljes. Itt az ideje, hogy eljöjj a dzsannámba, hogy úgy láss Engem mint a teliholdat. De a te időd még nem érkezett el, így küldd el Nekem az áldozati bárány vérét a helyedben.”
Így mi egy áldozatot végzünk. Három részre osztjuk. A nagyobb részt sadaqahként a szegényeknek kell adni, az egyik kisebb rész legyen hadiya a családodnak és a barátaidnak. És a másik kisebb rész nafaqa.
Raszulallah (saw) mondja: – figyeljetek, különösen a fiatalok – “Részesüljetek az áldozati húsból amit ti készítettetek. Ha te és a feleséged is igaz muszlimok vagytok, részesüljetek az áldozati húsból amit Allah kedvéért küldtetek, és lehetséges hogy egy mag teremtődik mindkettőtökben és Allah egy gyermeket fog adni nektek, akinek olyan tulajdonságai lesznek mint Ibrahimnak (as).
Ya Rabbi. Egy apró cseppből teremtettél minket. Nagyon kicsik voltunk. Te növeltél minket. Mi éhesek voltunk. Te etettél minket. Nem tudtunk sem járni sem beszélni. És te megtanítottál bennünket járni és beszélni. Nem tudtunk semmit. Te megtanítottál nekünk mindent beleértve a Te Csodálatos Neveidet is. Etettél bennünket, levegőt adtál nekünk, hogy lélegezzünk és tüdőket hogy azokkal lélegezzünk, vizet hogy igyunk és ajkakat hogy megízleljük. Te megtanítottál minket beszélni hogy kommunikáljunk egymással. Szívet adtál nekünk, hogy szeressünk, és kezeket hogy adjunk, és fejet hogy Téged keressünk. De ya rabbi mi hálátlanok voltunk mindezekért az ajándékokért. A szívet amit szeretni adtál nekünk, gyűlöletre használtuk. A kezet amit te adakozásra adtál nekünk, hogy simogassuk az árva fejét, és a szomorúak könnyeit letöröljük, lopásra és rablásra használtuk. A nyelvet amit arra adtál, hogy a Te szavaidat terjesszük, hazugságra, csalásra és káromlásra használtuk. Az elmét amit adtál nekünk hogy Téged, az Igazságot keressük, mi waswasara használtuk. Ya Rabb, könyörülj rajtunk. Ya Rabb, könyörülj rajtunk! A bocsánatodért könyörgünk ezen az áldott napon. Ya Rabb taníts minket hálára és számolj minket a Hálás szolgáid közé.
Néha tesztelsz bennünket, hogy lásd szeretünk-e Téged, engedelmeskedünk-e Neked, és a hitünk igaz-e. Tesztelsz bennünket egy kis fájdalommal, egy kis éhséggel, egy kis szegénységgel, dolgok elvételével amiket Te adtál nekünk, de valójában sose volt a miénk. És mi mindig panaszkodunk. Ya Rabb, szégyentelenek vagyunk. Panaszkodunk Rólad az orvosoknak, ügyvédeknek és egymásnak is. Ya Rabb, könyörülj rajtunk. Ya Rabb, könyörülj rajtunk! Ya Rabb taníts nekünk türelmet és számolj minket a Hálás szolgáid közé.
Ennek az áldott napnak a kedvéért, könyörülj Ummati Muhammadon. Ó Egyetlen, Aki feltétel nélkül szereti az Ő teremtményeit, ya Rabb hozd létre a Te szeretetedet a szívünkben. Növeld a szeretetedet a szívünkben. Növeld a szeretetünket amit Muhammad Próféta (saw) iránt érzünk a szívünkben. Hozz létre szeretetet a szívünkben egymás iránt a Te megelégedésedre. Ya Wahid, ya Ahad, teremts egységet Muhammad Ummájában. Ya Wahid, ya Ahad, teremts egységet Muhammad Ummájában. Ya Wahid, ya Ahad, teremts egységet Muhammad Ummájában, és térjen vissza hozzánk az erő, a bölcsesség, a szépség ,és tudás ami egyszer a miénk volt.

Sheyk Al-Hajj Tosun Bayrak al-Jerrahi
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Megosztások
Legfrissebbek
Cikkek
Letöltések
Megjegyzések
Kapcsolatfelvétel és kérdés beküldése:

admin@abuhanifa.hu
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése