112,245 egyedi látogató
'Ilm és Hikma (tudás és bölcsesség)
Áják:

„Bölcsességet ad annak, akinek akar, és akinek bölcsesség adatott, annak bizony nagy jó adatott. És nem emlékezik meg más, csak azok, akik használják az eszüket.” (2:269)

„Vajon egyenlők-e azok, akik tudnak, azokkal, akik nem tudnak?” (39:9)

„Szolgái közül csak azok félik Allahot, akiknek tudásuk van.” (35:28)

„Allah fokozatokkal felemeli azokat, akik hisznek és azokat, akiknek tudás adatott.” (58:11)

„És mondd: „Uram! Gyarapíts engem a tudásban!”” (20:114)

Hadíszok:

Keresd a tudást még ha Kínába is kell menned.

Kasr bin Kays elbeszélése alapján, Abu Darda (raa) mondta egy férfinak aki Medinából jött Damaszkuszba meglátogatni őt, hogy kérdezzen egy hadísz hitelességéről amit Ő hallott hogy Allah Küldötte (saws) mondta: "Azt, aki messzire utazik a tudás keresése miatt Allah a Paradicsomba fogja vezetni. Az angyalok kitárják a szárnyaikat a lábai alatt. Minden a Mennyekben és a Földön, még a halak is a tengerben fohászkodnak az ő bűneinek megbocsáttatásáért. A tudós ember magasabb rendű a vallásosnál úgy, mint ahogy a nap a csillagokhoz viszonyítva magasabb. Bizonyára a tudás emberei a Próféták örökösei, mivel a Próféták nem aranyban és ezüstben hagyták hátra az örökségüket, ők hagyatékként a tudást hagyták. És bárki aki ebből a tudásból gyűjt valóban gazdag.”

Abdullah ibn Umar (raa) elbeszélte, hogy Allah Küldötte (saws) azt mondta: „Az imádat legmagasabb formája tudni mi a jó és mi az ártalmas valaki számára, és az ájtatosság legjobb formája távol maradni a kétséges dolgoktól.”

Abdullah ibn Umar (raa) elbeszélte, hogy Allah Küldötte (saws) azt mondta: „Még egy kis tudás is jobb, mint a sok ima.”

Ibn Abbas (raa) mondta, hogy Allah Küldötte (saws) mondta: „Ha a halál érkezik egy emberhez akinek tudása van, ő találkozni fog az Urával egy olyan szinten, aminél magasabban csak a Próféták vannak."

Sa'lebe (raa) elbeszélte, hogy Allah Küldötte (saws) azt mondta: „Az Utolsó Ítélet napján a Mindenható Allah azt fogja mondani a tudás embereinek: Tudást adtam nektek mert Én azt akartam, hogy az összes bűnötök meg legyen bocsátva."

Abu Ummame (raa) jelentette, hogy Allah Küldötte (saws) azt mondta: „Az Utolsó Ítélet napján a tudás emberei és a vallásosak a Mindenható Allahhoz lesznek hozva, és Ő azt fogja mondani a vallásosoknak: 'Lépjetek be a Paradicsomomba'. És a tudás embereinek azt fogja mondani: 'Itt maradtok egy kis ideig, mert nektek a bűnösökért való közbenjárás privilégiuma adatott meg."

Abdullah ibn Umar (raa) elbeszélte, hogy Allah Küldötte (saws) azt mondta: „A tudás emberei hetvenszer magasabb rendűek a vallásos muszlimnál. És a távolság a két szint között olyan, mint amit egy gyors ló hetven év alatt tud elérni."

Abu Hurairah jelentette, hogy Allah Küldötte (saws) azt mondta: „Allah szerint nincs nagyobb istenszolgálat mint a tudás gyűjtése a vallásodban. Mert a tudós embernek megvan az erőssége, hogy elnyomja a sátánt akkora mértékben mint ezer vallásos ember ereje. Minden egy pilléren áll és ennek a vallásnak a pillérei a tudás emberei."

Abu Hurairah mondta: „Azt érzem hogy többet nyerek egy óra tanulással mint amit nyerek a laylatul qadr éjszakáján a teljes éjszakai imával."

Abu Ummame jelentette, hogy valaki megkérdezte Allah Küldöttét (saws), hogy mi a véleménye egy bizonyos tudós emberről és egy másik emberről aki mélyen vallásos és ő azt válaszolta: „A tudás emberének felsőbbrendűsége a vallásos muszlimnál olyan mint az enyém a közületek való legrosszabb feletti felsőbbrendűség. Bizony Allah a Legnagyobb, az Ő Angyalai és minden ami a Mennyekben és a Földön lakik egészen a hangyáig ebben a lyukban és a halak a tengerben fohászkodnak a tudás emberének áldásáért és bűnbocsánatáért aki tanít másokat arra, mi a jó és mi a rossz."

Uthman ibn Affan (raa) elbeszélése alapján a Próféta (saws) mondta: „Az Utolsó Ítélet napján először a Próféták, aztán a tudás emberei aztán a mártírok fognak közbenjárni a népemért."

Muawiya (raa) elbeszélése alapján a Próféta (saws) mondta: „Ó emberek, tudás csak úgy szerezhető, hogy tanulmányozzátok azt ami segít az embernek megérteni a vallását. Ha Allah meg akar áldani valakit Ő tudást ad neki. Az Ő szolgái között azok, akik félik és szeretik Allahot a tudás emberei."

Mu'az (raa) mondta, hogy Allah Küldötte (saws) azt mondta: „Tanulj. Mert a tudás segíteni fog hogy féld és szeresd Allahot. A tudáskeresés istenszolgálat. A tudásod összehasonlítása mások tudásával olyan mint a megemlékezés Allahról. Mások buzdítása tanulásra dzsihád, harcolni Allahért. A tudás tanítása a legjobb adakozás. Különösen megosztani azt azokkal, akik aszerint fognak cselekedni és közelebb hoznak Allahhoz."

Abu Dharr (raa) mondta, hogy Allah Küldötte (saws) azt mondta: „Ya Abu Dharr, egy verset megtanulni, mégha egy teljes éjszakába is telik, jobb mint száz raka szorgalmi ima. Vagy, ha az éjszakádat valamilyen tudományról való tanulással töltöd, még ha azt nem is használod, egyenlő ezer raka szorgalmi imával."
Imam Birgivi mondta: „A tudás az ami megkülönbözteti a jót a rossztól, a törvényest a törvénytelentől. A tudás a fény, amely megvilágosítja az utat a Paradicsomhoz. Egy barát annak aki magányos, egy társ nekünk ezen az életen keresztül, egy kolléga a szakmádban, egy iránymutató amely kivezet a nehéz időkből, egy kard az ellenséged ellen, egy ékesség amely megszépít téged a barátaid között, egy vezető amely felemel téged és a népedet, amely miatt a többiek követni fognak, egy megoldás a problémákra, amely meginvitálja az angyalokat hogy föléd jöjjenek és gondoskodjanak rólad a szárnyaikkal. Minden ami meleg és száraz vagy hideg vagy nedves az állati királyságban és a növények is fohászkodni fognak érted. A tudás életet ad a halott szíveknek, világosságot a sötétségben, megváltáshoz vezet, felemel téged az Urad felé ebben az életben és a túlvilágon is. Tanulni és gondolkodni egyenlő a böjtöléssel. Tanulás egyenlő az imádkozással. A tudás a jócselekedetek előtt van, mert a jócselekedetek függenek tőle. Egy inspiráció a kiválasztottaknak Allahtól és a hiánya büntetés azoknak, akik átkozottak Allah által.”
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Megosztások
Legfrissebbek
Cikkek
Letöltések
Megjegyzések
Kapcsolatfelvétel és kérdés beküldése:

admin@abuhanifa.hu
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése