112,272 egyedi látogató
Imam Abu Hanifah (ra) és a logika határai
Egyszer pletykákat terjesztettek Imam Abu Hanifa-ról (rahmatullahi alayh), hogy változtatásokat tett a vallásban azáltal, hogy a saját okfejtését és intelligenciáját részesítette előnyben a Korán és a Hadísz felett.
Ez a propaganda elért Muhammad Baaqir-hoz (rahmatullahi alayh) is. Muhammad Baaqir (rahmatullahi alayh) egy Sayyid volt (Raszulallah (saw) egyik leszármazottja),ugyanis ő volt Huszein (radhiallahu anhu) unokája.
Amikor Baaqir (rahmatullahi alayh) találkozott Imam Abu Hanifa-val (rahmatullahi alayh) Medinában, megkérdezte őt ezzel kapcsolatban, mondva: 'Mi az amit hallottam, hogy te elhagytad és megváltoztattad nagyapám (utalva Allah Küldöttére (saw)) vallását azáltal, hogy a saját okfejtésed és logikád a Korán és a Hadísz fölé helyezted?
Imam Abu Hanifa (rahmatullahi alayh) válaszolt, feltéve a következő kérdéseket:
Először, Imam Abu Hanifa (rahmatullahi alayh) megkérdezte: A nők és férfiak között ki a gyengébb fél?
Baaqir (rahmatullahi alayh) azt felelte: A nők.
Imam Abu Hanifa (rahmatullahi alayh) aztán megkérdezte: Öröklésban mennyi az, amit egy férfi kap a nőhöz viszonyítva?
Baaqir (rahmatullahi alayh): A férfi dupla részét kapja mint a nő.
Imam Abu Hanifa (rahmatullahi alayh) aztán azt mondta :Ha elsőbbséget adtam a saját logikámnak a Korán és a Hadísz felett, akkor én egy nőnek a férfi részének dupláját adtam volna - habár én ezt nem mondtam.
Azután Imam Abu Hanifa (rahmatullahi alayh) megkérdezte: Melyik istenszolgálat magasabb fokú az Ima vagy a Böjt?
Baaqir (rahmatullahi alayh) azt felelte: Ima.
Imam Abu Hanifa (rahmatullahi alayh) tovább kérdezett: Amikor egy nő menstruáció végett elmulasztotta az Imát és a Böjtöt, akkor melyikért kell Qaza-t (pótlás)végeznie?
Baaqir (rahmatullahi alayh): Csak a böjtért.
Imam Abu Hanifa (rahmatullahi alayh) kijelentette: Ha a saját okfejtésemet követtem a Korán és a Hadísz ellenében, akkor én azt mondtam volna, hogy a Qaza az Imáért végzendő és nem a Böjtért.
Imam Abu Hanifa (rahmatullahi alayh) aztán megkérdezte: Melyik folyadék a tisztátalanabb, a vizelet vagy a sperma?
Baaqir (rahmatullahi alayh): Vizelet.
Imam Abu Hanifa (rahmatullahi alayh) megkérdezte: Mikor válik a ghuszl kötelezővé egy személynek, ha vizelet vagy sperma távozik a testből?
Baaqir Imam Abu Hanifa (rahmatullahi alayh): Amikor sperma távozik.
Erre Imam Abu Hanifa (rahmatullahi alayh) azt mondta: Ha a saját logikámat követtem volna a Korán és a Hadísz helyett, akkor a ghuszl-t a vizelet ürítésénél tettem volna kötelezővé és a wudu-t a sperma távozásakor.
Ezt hallva Baaqir (rahmatullahi alayh) felállt, megölelte Imam Abu Hanifa-t (rahmatullahi alayh), homlokon csókolta és nagyon boldog volt, hogy a pletykák amiket hallott, hamisak és alaptalanok voltak. (Kamaalaat-e-Imam Abu Haneefah, 348.o)

Tanulság: Egy igazhívő ismérve, hogy ő teljesen aláveti magát Allahnak és az Ő Küldöttének (saw) és neki nincsenek kétségei a vallás parancsolataival kapcsolatosan, még ha az ellentmondónak is tűnik az ő logikája vagy okfejtése szerint.
Továbbá megérthetjük, hogy a Fuqaha (vallásjogászok) nem "alkotnak saját vallást”. Az ő feladatuk az, hogy kivonatolják és egységes szerkezetbe rendezzék a szabályokat amik a Koránban és a Szunnában találhatók.
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Megosztások
Legfrissebbek
Cikkek
Letöltések
Megjegyzések
Kapcsolatfelvétel és kérdés beküldése:

admin@abuhanifa.hu
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése