158,505 egyedi látogató
Az elköszönési üdvözlés (salam)
A kérdést megválaszolta Shaykh Faraz Rabbani

Kérdés: Az ima végén csak az As Salam Alaykum-ot szoktam mondani a teljes As Salam Alaykum Wa Rahmatullah helyett. Mostanában megszokásként csinálom. Ez a szokásom érvénytelenné teszi az imát? További kérdésem,az ima végén megengedett a teljes As salam alaykum wa rahmatullah wa barakatu-t mondani?

Válasz:

Walaikum assalam wa rahmatullah

Fohászkodom, hogy levelem a legjobb egészségben és hitben találjon téged.

1. Az imádságot lezáró elköszönés során csak "As-salam-ot" mondani, ez magában nem érvényteleníti az imát és nem teszi kötelezővé a megismétlését. Ugyanakkor nyomatékosan ajánlott a teljes "As-salamu Alaikum wa rahmatullah-t" mondani. (Ibn Abidin, Radd al-Muhtar, Shurunbulali, Maraqi al-Falah)
2. Szükséges (wajib) az ima lezárásakor a két salam. Ennek a legminimálisabb formája azt mondani hogy "As-salam".
3. Azonban nyomatékosan ajánlott a szunnában, hogy kétszer mondjuk "As-salamu Alaikum wa Rahmatullah" az elsőnél jobbra fordítva a fejünket míg a másodiknál balra (Ibn Abidin, Radd al-Muhtar).
4. Az elköszönési salam-hoz nem szunna hozzáadni a "wa barakatu-t" (Shaykh Zada, al-Fatawa al-Hindiyya idézve al-Muhit, Maydani, al-Lubab, idézve al-Haddadi - aki azt mondta, hogy hozzáadni nem helyes). Ez a formája a elköszönési salam-nak egyáltalán nem volt a Próféta (saw) napi gyakorlatában és Imam Nawawi és a többi hadith tudós azt mondja a hadithról amit említenek a wa barakatu hozzáadásával kapcsolatban, hogy rendellenes hadith.

Allahu aleem

Faraz Rabbani
Hozzászólások
#1 | noure - 2015. July 05. 00:59:03
Assalamu aleikoum wa rahmatullahi wa barakatuh! Oh akkor en eddig eveken at helytelenul zartam le az imaimat, mert en hozzaadtam a wa barakatuh-t. Ha nem is hasznaltak a Profeta (saw) idejeben, akkor mikor valt ez gyakorlatta?
#2 | Admin - 2015. July 14. 12:34:31
Waalajkum szalam. Nem lehet tudni pontosan.
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Megosztások
Legfrissebbek
Cikkek
Letöltések
Megjegyzések
Kapcsolatfelvétel és kérdés beküldése:

admin@abuhanifa.hu
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése