158,492 egyedi látogató
Umar (raa) Iszlámra térésének története
Miután Muhammad (saws) kihirdette, hogy ő Allah (swt) prófétája, egyre több és több ember lett muszlim és köztük sokan a saját törzséből, a Quraysh törzsből. Umar fiatalember volt ebben az időben és hitt az ősei tradícióiban. Azt látta, hogy a törzse a Quraysh az új vallás által megosztottá vált és gondolkozott mit tegyen, merthogy ő a tettek embere volt, aki úgy gondolta kötelessége valamit csinálnia. Úgy látta, hogy a gondoknak egy oka van: Muhammad (saws). El kell távolítani az embert, aki a gondok okozója és ezzel minden visszaáll ahogy azelőtt volt. Hirtelen harag kerítette hatalmába, kivont karddal a Próféta (saws) házához tartott, hogy megölje őt. Miután elindult otthonról, találkozott az egyik rokonával Nu'aym-al, aki muszlim volt de titokban tartotta azt Umar-tól való félelmében. Nu'aym látta, hogy Umar nagyon mérges és megkérdezte hová megy. „Muhammadhoz megyek, a hitehagyotthoz, aki kettéválasztotta a Quraysht és megölöm.” Nu'aym megpróbálta lebeszélni róla, de Umar nem hallgatott rá. Ezért Nu'aym megpróbálkozott egy másik kérdéssel. Azt mondta: „Ó Umar, először miért nem mész a saját családod házához és rendezed őket a jogaikra?” „Ki az?” kérdezte Umar mérgesen. „A nővéred és a sógorod” mondta Nu'aym.
Így Umar megfordult és egyenesen a nővére, Fatima házához ment. Úgy történt hogy a nővére és a sógora és egy másik férfi éppen a Ta Ha szúra egy részét recitálták, amint megközelítette a házat és Umar hallotta őket. Mérgesen kihívta a nővérét. Amikor hallották Umar hangját a nővére elrejtette a kéziratot (amit olvastak) a ruhájába. Mikor Umar bement azt mondta, „Mi volt ez a beszéd amit hallottam?” Megpróbálták elterelni őt, de erre azt mondta, „És hallottam, hogy Muhammad követői lettetek.” Aztán ő megtámadta a sógorát és mikor a nővére Fatima a férje védelmére kelt, Umar úgy megütötte, hogy felszakadt a bőre. „Ez igaz” mondták ők, „Muszlimok vagyunk és hiszünk Istenben és az Ő Küldöttében. Csinálj velünk, amit akarsz.” Fatima sebe vérzett és amikor Umar meglátta a vért, nagyon sajnálta amit tett. Valami megváltozott benne és azt mondta a nővérének: „Add nekem azt a kéziratot amit olvastatok, hadd lássam mi az amit Muhammad hozott.” A nővére félt odaadni neki, de ő letette a kardját és még meg is mosakodott amikor a nővére mondta neki, hogy ezt el kell végeznie, hogy megérinthesse a szent kéziratot.
Umar elkezdte olvasni és azt mondta: „Ó milyen gyönyörűek és bölcsek ezek a szavak!” És mire végzett, áhítattal telt el annak hatása alatt amit olvasott. Azután megkérdezte, „Hol van most Muhammad ha szeretném őt látni?” A nővére látta, hogy megenyhült és mondta, hogy a Próféta (saws) csak az előző nap imádkozott, hogy az Iszlám megerősödjön azáltal, hogy vagy Abu Hakam vagy Umar jön. Mondták, hogy a Prófétát (saws) néhány társával együtt a Szafa kapunál találja. Így felvette a kardját és sietett, hogy megtalálja őt. Mindeközben Nu'aym elment, hogy figyelmeztesse a Prófétát, hogy Umar meg akarja ölni. Ezért a társak nem voltak meglepve amikor Umar az ajtóhoz jött. De a Próféta (saws) nem félt és mondta, hogy engedjék be. Sietve, hogy találkozzon vele megragadta Umart az övénél fogva és a szoba közepére húzta, azt mondván: „Mi hozott téged ide?” Umar azt felelte, „Ó Allah Küldötte, eljöttem hozzád hogy kinyilvánítsam a hitemet Istenben és az Ő Küldöttében és abban amit ő Istentől hozott.” A házban mindenki nagyon boldog volt, hogy Umar elfogadta az Iszlámot.
Nem volt kérdés, hogy Umar titokban akarta-e tartani, hogy az Iszlámra lépett. El akarta mondani mindenkinek, különösen azoknak akik a legellenségesebbek voltak az Iszlámmal szemben. Umar lett a Próféta (saws) második legfontosabb társa és sok csatában használta a kardját az Iszlám ellenségei ellen.
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Megosztások
Legfrissebbek
Cikkek
Letöltések
Megjegyzések
Kapcsolatfelvétel és kérdés beküldése:

admin@abuhanifa.hu
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése